Olej parafinowy OP 100 5 L

Obniżka! OP 100 Olej parafinowy
  • Kod produktu: D005-5.
  • Pojemność: 5 L


Karta charakterystyki

Karta techniczna

Cena:81,90 zł

86,90 zł

-5,00 zł

Kup do godz. 14:00, a otrzymasz w kolejnym dniu roboczym.
Fachowe doradztwo w doborze produktów.

Opis produktu



OP 100 to olej parafinowy zwany inaczej ciekłą parafiną. Produkt najwyższej jakości o czystości farmaceutycznej i medycznej. Jest całkowicie bezbarwny, bezwonny i nie posiada smaku. Biały olej mineralny często jest stosowany jako środek smarny, przy czym ze względu na zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym oraz farmaceutycznym. Opracowany jest w oparciu o formuły znacznie przekraczające normy obowiązujące dla tradycyjnych produktów do smarowania.
Parafina rozpuszcza się w terpentynie i eterze. Nie miesza się z woda i etanolem. Olej nie zawiera siarki, wody i metali ciężkich. Jest chemicznie i biologicznie stabilny. Wykazuje bardzo dużą stabilność na działanie światła. Podczas składowania jego barwa nie ulega zmianie. Produkt posiada doskonałe właściwości ochronne i doskonale natłuszcza.

Ciekła parafina jest stosowana w wielu gałęziach przemysłu:
- w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
- w medycynie
- w przemyśle spożywczym
- dodatek do preparatów kosmetycznych i farmaceutycznych
- do konserwacji konstrukcji stalowych
- do konserwacji drewna
- w sadownictwie i ogrodnictwie
- w przemyśle włókienniczym

Oferowany olej jest zbudowany z alkanów, czyli cząsteczek chemicznych składających się z atomów wodoru i węgla. Powstaje w wyniku destylacji ropy naftowej i ma formę tłustej cieczy pozbawionej zapachu, smaku i barwy. Nie zawiera wody, ale z wyglądu jest identyczny z nią, jednak po zmieszaniu nie wchodzi z nią w reakcje, podobnie jak z alkoholem. Olej ten można spotkać pod różnymi nazwami, takimi jak white mineral oil, paraffin oil, white oil, paraffinum liquidum czy wspomniana parafina ciekła.

Olej parafinowy w kosmetyce

Ponieważ proponowany preparat świetnie natłuszcza, sięga się po niego do celów kosmetycznych. Jest szeroko stosowany jako składnik kremów, balsamów, emulsji ochronnych czy szminek. Wynika to m.in. z fakt, że długo utrzymuje się na powierzchni skóry, co przekłada się na ekonomiczność produktów, które na nim bazują. Mimo że olej parafinowy nie ma właściwości odżywczych, to jest przyjazny dla organizmu, a za sprawą tworzonej warstwy działa ochronnie. Doskonale zabezpiecza zarówno przed zanieczyszczeniami, jak i negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak mróz, wilgoć czy promienie słoneczne.

Ciekłą parafinę poleca się osobom cierpiącym na uczulenia, ponieważ jest wolna od czynników powodujących reakcje alergiczne. Ponadto cechuje się bardzo dobrą stabilnością, tzn. jej właściwości są stałe nawet w kontakcie z promieniowaniem ultrafioletowym i czynnikami utleniającymi. Poprzez działanie nawilżające oferowany w naszym sklepie olej parafinowy zatrzymuje wodę, dlatego doskonale nadaje się do suchej skóry. Warto go stosować na dłoniach, stopach i innych elementach o niedostatecznym nawilżeniu.

Dostępny na tej stronie preparat jest w pełni bezpieczny – to substancja obojętna chemicznie i doskonale poznana w ciągu wieloletniego stosowania w kosmetyce. Ponieważ jest dokładnie oczyszczona z potencjalnie szkodliwych elementów, a jej skład podlega standaryzacji, można mieć pewność, że stanowi niegroźną dla skóry i organizmu barierę ochronną i nawilżającą. Potwierdza to fakt, że zastosowanie oleju parafinowego obejmuje kosmetyki dla dzieci, pozwalając na osiągnięcie efektu wygładzenia powierzchni skóry.

Ciekła parafina w farmakologii i przemyśle

Kosmetyczne wykorzystanie tego środka polega także na usuwaniu woskowiny usznej – wystarczy podgrzać go do temperatury ludzkiego ciała, a następnie wprowadzić do ucha, po czym pozwolić się mu wydostać, np. poprzez odchylenie głowy na bok, aby szybko i bezpiecznie pozbyć się nagromadzonych zanieczyszczeń. Właściwości ochronne i nawilżające sprawiają, że olej parafinowy sprawdza się również jako preparat na włosy, szczególnie gdy są one wysuszone. Poleca się ją też w celu usuwania łojotokowego zapalenia skóry u niemowląt, czyli tzw. ciemieniuchy. Inne zastosowanie tej substancji to przeciwdziałanie zaparciom – jako środek przeczyszczający jest podawana zarówno ludziom, jak i zwierzętom, w przypadku których leczy się nią zatrucia pokarmowe.

Parafina ciekła jest używana także w przemyśle, np. ciężkim do smarowania elementów maszyn, jak i farmakologicznym, jako składnik środków wspomagających gojenie blizn i zrostów pooperacyjnych. Pozwala na to m.in. jej obojętność chemiczna – brak zapachu i interakcji z organizmem oraz materiałami konstrukcyjnymi urządzeń, pojazdów i narzędzi sprawia, że olej parafinowy to wyjątkowo uniwersalna substancja. Zachęcamy do jej zamawiania w naszym sklepie internetowym niezależnie od tego, czy ma być użyta jako składnik kosmetyku, środek na przeczyszczenie, preparat do smarowania maszyn, czy w jakimkolwiek innym celu.

Cechy szczególne


- szerokie zastosowanie

- bezpieczny w kontakcie z żywnością

- doskonale natłuszcza

- bezbarwny i bezwonny 

Sposób użycia


Nakładać na elementy z tworzyw sztucznych, gumy oraz metalu mających problem z przyczepnością lub tarciem.

Zobacz pozostałe produkty w kategorii.


KontaktKontakt